4 νέες μεταμοσχεύσεις - Μόσχευμα απο τον Ευαγγελισμό!




Είναι συγκεχυμένα τα συναισθήματα που έχει κάποιος όταν επισκέπτεται ένα χώρο όπως το νοσοκομείο του Ωνασείου. Ακόμα και σαν επισκέπτης. Πόσο μάλλον σαν ασθενής. Είναι τότε τόσο μπερδεμένα που δεν περιγράφονται. Γύρισα μόλις από μεταμοσχευτικό έλεγχο. Αποτελέσματα θολά, αμηχανία και ανασφάλεια, άγχος και ταραχή. Τόσα βιώματα και δεν έχω αποκτήσει ακόμα την πολυπόθητη ηρεμία και γαλήνη.
Όμως τις σκοτεινές σκέψεις φώτισε μια είδηση: τις τελευταίες μέρες τέσσερις μεταμοσχεύσεις έχουν γίνει στο Ω.Κ.Κ. Τρείς νέοι άνθρωποι έχουν δεχθεί καρδιακό μόσχευμα για να συνεχίσουν την ζωή τους, ενώ ο τέταρτος έκανε μεταμόσχευση πνευμόνων που τόσο είχε ανάγκη.
Δεν αισθάνεται κανείς χαρά στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης. Περισσότερο συντριβή αισθάνεται. Γιατί προϋποθέτει πόνο τούτη η ιατρική πρακτική. Αβάσταχτο πόνο για τον χαμό των ανθρώπων που έφυγαν. Επίπονη ευθύνη για τους ευεργετημένους. Έχει όμως η είδηση αυτή ένα σπουδαιότατο μήνυμα Ελπίδας. Όχι μόνο για τους ασθενείς συνανθρώπους μας, μα για το σύνολο της Κοινωνίας: Η Ανθρωπιά καλά κρατεί ακόμα σε τούτον τον τόπο.
Τέσσερις μεταμοσχεύσεις σε μερικές μέρες. Την στιγμή που ξέρουμε πως τα τελευταία χρόνια οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς δεν ξεπερνούν τον αριθμό των δακτύλων των χεριών μας κάθε χρόνο.
Άντε ρε παιδιά. Δεκάδες εκατοντάδες μοσχεύματα χάνονται κάθε χρόνο όχι από έλλειψη πληροφόρησης ή ευαισθησίας του κόσμου - αυτό είναι καραμέλα στο στόμα των υπευθύνων για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους - αλλά από έλλειψη υποδομών της πολιτείας, ανοργανωσιάς και ωχαδερφισμού των καρεκλοκένταυρων. Και όμως να, ξαφνικά κάτι γίνεται. Κάτι αλλάζει. Τώρα έδωσε το πρώτο μόσχευμα στην ιστορία του το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας: ο Ευαγγελισμός! Τόσα χρόνια μεταμοσχευτικό κέντρο ένα νοσοκομείο που οι υπεύθυνοι Διευθυντές γιατροί του δεν πιστεύουν στην ιδέα της Μεταμόσχευσης: αυτή θέλω να πιστεύω πως είναι η δικαιολογία για αυτήν την απραξία και όχι άλλοι ποταποί λόγοι που ενδεχομένως φέρουν και ποινικές ευθύνες.
Μα να, δίνονται μοσχεύματα! Όχι γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων, μα γιατί περισσότεροι Άνθρωποι δείχνουν έμπρακτο ψυχικό Μεγαλείο και Ανθρωπιά. Μπράβο τους
Μακάρι να συνεχιστεί
Για μια καλύτερη κοινωνία ρε γαμώ το
Γιαλελάκης Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: