Το νόημα της Ζωής


Το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι κεντρική ιδέα της Υπαρξιακής Θεωρίας. Κάθε σκεπτόμενος Άνθρωπος αναζητεί Νόημα στην ζωή του. Αν θα το βρει εξαρτάται μόνο απ’ αυτόν.
Το νόημα που εκείνος θα ορίσει θα τον ενδυναμώσει ώστε να ανταπεξέλθει στις ποικίλες δυσκολίες του Βίου, ώστε να επιτύχει τον στόχο του.
Ο στόχος μπορεί να είναι Δημιουργία: πλούτος, οικογένεια, αισθητικό περιβάλλον, κοινωνική αναγνώριση..
Μπορεί να είναι Απόλαυση: σωματική ή συναισθηματική ηδονή, κατανάλωση, μάθηση…
Μπορεί να είναι συνδυασμός ή κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό από τα παραπάνω που είναι απλά παραδείγματα σκοπών που συνειδητά ή ασυνείδητα θέτουν οι άνθρωποι στην ζωή τους. Σκοπών που νοηματοδοτούν την ίδια την ύπαρξη.
Το Νόημα της Ζωής δεν είναι σταθερό και αμετάβλητο σε όλη την διάρκεια του βίου.
Αποκαλύπτεται μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες , μέσα απ’ όλα όσα δέχεται ο άνθρωπος στην ζωή του και μέσα απ’ αυτά που προσφέρει στον κόσμο του.
Αυτό το πάρε – δώσε διαμορφώνει και τις Αξίες που έχει κάθε άνθρωπος.

Όσοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με αναπόφευκτο πόνο εκτιμούν ακόμα περισσότερο την Ζωή, την Υγεία, την Αξιοπρέπεια.
Όσοι έχουν τύχει συμπαράστασης, αγαπητικής φροντίδας και περιβάλλοντος Μέριμνας, εκτιμούν ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη, την ισονομία, τον σεβασμό στην ιδιαιτερότητα.
Οι αποδέκτες τέτοιας προσφοράς, οι λήπτες αυτού του κοινωνικού Δώρου με Συνείδηση αισθάνονται την υποχρέωση να συνδράμουν και αυτοί στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στο κοινωνικό σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: