Σημαντική αύξηση Δωρητών Οργάνων ανακοινώνει ο Ε.Ο.Μ.


Με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ανακοινώνει την αύξηση κατά 53% της εγγραφής των πολιτών στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων για το 2009 , επιβεβαιώνοντας τη συνεχή διεύρυνση της αποδοχής της δωρεάς οργάνων από τους Έλληνες πολίτες. Συγκεκριμένα, το πρώτο 9μηνο του 2009, 3.096 πολίτες αιτήθηκαν και απέκτησαν την Κάρτα Δωρητή Οργάνων, ενώ κατά το ανάλογο διάστημα του 2008 και του 2007, ο αριθμός των πολιτών αυτών μόλις έφτανε τα 1.745 και 1.721 άτομα αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι στιγμής για το 2009, 60 δότες οργάνων έχουν χαρίσει ζωή σε 131 μεταμοσχευμένους ασθενείς, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 195 μεταμοσχεύσεις από 73 δότες. Από τις 131 μεταμοσχεύσεις φέτος οι 96 αφορούν μεταμόσχευση νεφρών, 28 μεταμόσχευση ήπατος, 4 μεταμόσχευση καρδιάς, 2 μεταμόσχευση πνευμόνων και 1 διπλή μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων συνεχίζει αδιάκοπα το έργο της προώθησης της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων. Μέσα από τη στοχευόμενη του δραστηριότητα ενημερώνει και εκπαιδεύει, τόσο το κοινό, όσο και την ιατρική κοινότητα επιδιώκοντας τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων. Ταυτόχρονα οφείλει πολλά στη συνεργασία του με τους ιατρούς των Μ.Ε.Θ., οι οποίοι και επιτελούν έργο δύσκολο, δεδομένων των συνθηκών, αλλά και σημαντικό για τη σωτηρία συνανθρώπων μας, καθώς και στη συνεργασία του με τους εθελοντικούς συλλόγους και με τους συλλόγους αιμοδοτών της χώρας, οι οποίοι αποτελούν εφαλτήριο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τη Δωρεά Οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: