ΤΙΜΗ-ΜΝΗΜΗ στους Λέσβιους δότες που χάρισαν ζωή


Τιμητική Εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008
Μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης, με θέμα «Δωρεά οργάνων - δώρο ζωής». Ο σύλλογος βράβευσε επτά οικογένειες Λέσβιων που έφυγαν από τη ζωή και η δωρεά των οργάνων τους έδωσε ζωή σε πολλούς άλλους ανθρώπους. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ο πατέρας του πρώτου δότη στη Λέσβο, παρακίνησε όλους ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Δεν εύχομαι να βρεθείτε στη θέση που βρέθηκα. Η ζωή έτσι όμως είναι και δεν πρέπει να διστάσετε. Προσφέροντας τα όργανα του ανθρώπου σας θα αισθάνεστε ότι το προσφιλές σας πρόσωπο ζει 10 φορές ή πέντε φορές περισσότερο απ’ ό,τι έζησε», είπε ο πατέρας του Χρήστου Ρηγάκη, παραλαμβάνοντας το βραβείο που του απονεμήθηκε στην εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων. Ο Χρήστος Ρηγάκης πριν από 11 ολόκληρα χρόνια ήταν ο πρώτος Λέσβιος που έγινε δωρητής οργάνων όταν έφυγε από τη ζωή.
Στην εκδήλωση βρέθηκαν επίσης οι γονείς και η αδελφή της Δήμητρας Καράλη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 28 ετών και η οικογένειά της δώρισε τα όργανά της, καθώς και ο σύζυγος της Μαρίας Ταξείδη από τη Βρίσα, που επίσης έδωσε ζωή μέσα από το θάνατό της.
Εμφανώς συγκινημένος ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, Παντελής Πατερέλλης, απονέμοντας το βραβείο στην οικογένεια της Δήμητρας Καράλη, δήλωσε ότι θέλει και εκείνος να γίνει μέλος του συλλόγου και να γίνει δωρητής οργάνων.

Τις προσωπικές εμπειρίες τους μετέφεραν μιλώντας στην εκδήλωση, ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ευθύμης Ζιώγας, η κ. Ειρήνη Γεργιανάκη, γραμματέας του Παγκρήτιου Συνδέσμου Δωρητών Οργάνων Σώματος, ενώ αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Αντώνη Γιαλελάκη, πρόεδρου του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς «Συνεχίζω».
Ο κ. Γιαλελάκης μετέφερε την εμπειρία του ως ασθενής που δέχθηκε μόσχευμα και σήμερα ζει χάρη στο δώρο ζωής που του έδωσε κάποιος συνάνθρωπός του τον οποίο δε γνωρίζει:
- «Χαίρομαι που στην επαρχία υπάρχουν δομές, σύλλογοι, άνθρωποι που στηρίζουν αυτή τη μεγαλειώδη διαδικασία της δωρεάς οργάνων. Οι άνθρωποι που μπαίνουν στη διαδικασία να δωρίσουν τα όργανα των δικών τους ανθρώπων δε βοηθούν μόνο τους λήπτες για να ζήσουν και να έχουν μια αξιοπρεπή και υγιή ζωή, αλλά βοηθούν και ολόκληρη την κοινωνία να γίνει καλύτερη», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Γιαλελάκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία του απόρρητου της διαδικασίας που ακολουθείται στην Ελλάδα, αφού ούτε οι οικογένειες των δοτών, ούτε οι λήπτες γνωρίζουν ο ένας την ταυτότητα του άλλου. «Με αυτό τον τρόπο - είπε - η προσφορά δεν προσωποποιείται και η υποχρέωση για το δώρο ζωής στρέφεται απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και όχι στο άτομο

Διαβάστε εδώ το άρθρο της Πέλλης Γιακουμή στην Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: